8.9. vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Lukutaitopäivän tarkoitus on muistuttaa, miten merkittävä lukutaito on kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Lukutaito onkin tärkeä ihmisoikeus, joka tekee mm. yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden potentiaalin hyödyntämisen mahdolliseksi.
Lukutaidon merkitys on vertaansa vailla. Se on avaintekijä parempaan terveyteen ja hyvinvointiin, sekä mm. sukupuolten välisen tasa-arvon, rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisessa.
Lukutaito ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys ja erityisopettajana tiedän hyvin, kuinka lukemiseen voi liittyä myös haasteita. Tällöin voi olla kyse lukivaikeudesta. Tässä blogitekstissä kerron, mikä on lukivaikeus, millä tavoin se ilmenee ja millaisia tukimuotoja on olemassa.
Mikä on lukivaikeus?
Lukivaikeus, joka tunnetaan myös lukihäiriönä tai dysleksiana, on lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus. Nimestään huolimatta kyse ei siis ole pelkästään lukemisen haasteista, vaan myös kirjoittamisen.
Kyseessä on kehityksellinen oppimisvaikeus, joka vaikuttaa yksilön kykyyn lukea, kirjoittaa ja ymmärtää tekstiä. Lukivaikeuden yleisin piirre on äänteisiin liittyvän tiedon hahmottamisen ja käsittelemisen vaikeus.
Lukivaikeus ei johdu älykkyyden tai motivaation puutteesta, vaan se liittyy aivojen tapaan käsitellä kielellistä informaatiota. Lukivaikeus on elinikäinen haaste, mutta oikeanlaisella tuella ja tukikeinoilla sen vaikutuksia voidaan merkittävästi lieventää.
Miten lukivaikeus voi ilmetä?
Lukivaikeus voi ilmetä monin eri tavoin ja sen oireet voivat vaihdella suuresti henkilöstä toiseen. Yleisiä ilmenemismuotoja ovat:
lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen haastavuus
lukemisen ja kirjoittamisen hitaus
lukemisen ja kirjoittamisen virhealttius, esim. rivit hyppelevät, kirjaimet ja sanat sekoittuvat, niitä on liikaa, liian vähän tai ne puuttuvat kokonaan
oikeinkuulemisen vaikeus, esim. samankaltaiset äänteet, (t/d, p/b) lyhyet ja pitkät vokaalit (a/aa, o/oo) sekä kaksoiskonsonantit (tt, ss) on vaikea erottaa
luetun ymmärtämisen vaikeus - lukivaikeus ei kuitenkaan ole ymmärtämisen vaikeus, vaan lukemisen haasteet hankaloittavat tekstin ymmärtämistä
ajatusten kirjallisen ilmaisun haastavuus, esim. sujuvien lauserakenteiden muodostaminen on hankalaa
vieraiden kielten oppimisen hankaluus
Lukivaikeuden yhteydessä voi esiintyä myös esim.:
työmuistin ongelmat, eli vaikeus muistaa ja käsitellä lyhytaikaista tietoa
lukemisen vältteleminen ja sen myötä sanavaraston ja tietomäärän niukkuus
muut erityisvaikeudet, esim. matematiikan, motoriikan ja ajan hahmottamisen haasteet
Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi lukivaikeutta, tässä Kuntoutussäätiön lukivaikeuden tunnistuslista suuntaa-antavaan tunnistamiseen.
Mistä lukivaikeus johtuu?
Lukivaikeus on neurobiologinen, eli synnynnäinen, keskushermoston toiminnan poikkeavuudesta johtuva ja usein perinnöllinen. Aivojen alueet, jotka käsittelevät kieltä, toimivat eri tavalla henkilöillä, joilla on lukivaikeus.
Arviolta n. 6-10 %:lla aikuisista on jonkinlaisia haasteita lukemisessa ja kirjoittamisessa. Kyseessä on siis suht yleinen oppimisvaikeus.
On tärkeää huomata, että lukivaikeus ei ole seurausta heikosta opettamisesta, vähäisestä harjoittelusta tai muista ulkoisista tekijöistä. Se ilmenee myös riippumatta henkilön muusta lahjakkuudesta.
Mikä avuksi lukivaikeuteen?
Vaikka lukivaikeus voi tuoda mukanaan merkittäviä haasteita, on olemassa monia keinoja, joilla sen vaikutuksia voidaan lieventää. Tässä joitakin esimerkkejä:
Lukivaikeuden tunnistaminen: Ensinäkin on tärkeää tunnistaa lukivaikeus lukitestien avulla. Niitä tekevät mm. erityisopettajat sekä psykologit.
Yksilöllinen opetus: Erityisopettajan tarjoama tuki ja räätälöity opetus ovat avainasemassa. Esim. eri aisteja hyödyntävät menetelmät, jotka yhdistävät näkö-, kuulo- ja tuntoaistimuksia, voivat olla hyödyllisiä.
Teknologian hyödyntäminen: Äänikirjat, puheentunnistus- ja tekstinlukuohjelmat sekä erilaiset sovellukset voivat helpottaa lukemista ja kirjoittamista.
Kuntoutus: Yksilön omien selviytymiskeinojen vahvistaminen ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistäminen yhteiskunnan tarjoamilla tukitoimilla esim. koulun, terveyskeskuksen ja työvoimatoimiston kautta.
Harjoittelu: Lukemisen ja/tai kirjoittamisen työläydestä huolimatta sinnikäs ja säännöllinen harjoittelu on tärkeää, sillä kaikki taidot kehittyvät vain, kun niitä harjoittelee.
Positiivinen ympäristö: Kannustava, ymmärtävä ja suvaitsevainen ympäristö auttaa ylläpitämään lukijan itsetuntoa ja motivaatiota. On tärkeää keskittyä yksilön vahvuuksiin ja edistymiseen.
Erityisopetus: lukivaikeuden tukikeino #1
Lukutaito on avain parempaan tulevaisuuteen, ja jokaisella on oikeus oppia ja kehittää taitojaan omassa tahdissaan. Jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi on lukivaikeus, älä epäröi hakea apua. Oikeanlaisen tuen avulla voi lukivaikeudesta huolimatta saavuttaa täyden potentiaalinsa ja menestyä niin koulussa kuin elämässä.
Koulutettuna erityisopettajana tarjoan yksityistä erityisopetusta kaiken ikäisille. Annan erityistä oppimisen ja opiskelun tukea kaikissa peruskoulun oppiaineissa ja useassa lukion oppiaineessa sekä tilanteen mukaan ammattikoulu- ja korkeakouluopinnoissa. Voit lukea lisää täältä.
Ota yhteyttä, niin löydämme sinulle tai lapsellesi parhaiten sopivat selviytymiskeinot lukivaikeuden kanssa. Kanssani voit saavuttaa haluamasi oppimistavoitteet ja voittaa oppimisen esteet.
Hyödyllisiä sivustoja:
Comentários