top of page
Writer's pictureNoora Hermansson

Motivaatio ja sen tukeminen oppimisessa

Oletko koskaan miettinyt, miksi jotkut ihmiset saavuttavat tavoitteensa - haasteistakin huolimatta - kun taas toiset kamppailevat jatkuvasti tai jopa luovuttavat? Yksi avaintekijä on motivaatio.


Motivaatio on se voima, joka saa meidät pyrkimään tavoitteisiin, ylläpitämään keskittymistä ja ponnistelemaan haasteiden edessä. Se auttaa meitä kaikissa niissä ponnistuksissa, joita tarvitaan oppimiseen. Mutta mitä motivaatio oikeastaan on ja mistä sitä voi saada?


Tässä blogitekstissä kerron mitä motivaatio on, mikä synnyttää ja vahvistaa motivaatiota sekä millä tavoilla voi tukea motivaatiota omassa tai lapsen opiskelussa.



Mitä on motivaatio?


Motivaatio voidaan määritellä yksilön tilaksi, joka vaikuttaa siihen, kuinka aktiivisesti hän toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa kohdistuu. Motivaation perustana ovat motiivit, eli esim. tarpeet, halut ja vietit, jotka suuntautuvat päämääriin ja voivat olla joko tiedostettuja tai tiedostamattomia.

Motivaatio voidaan jakaa eri tyyppeihin:


  • Sisäinen motivaatio: Toiminta on palkitsevaa itsessään, kuten halu oppia ja kehittyä.

  • Ulkoinen motivaatio: Toiminnan syynä ovat palkkiot tai rangaistukset, kuten esim. stipendin tavoittelu tai vanhempien sanktioiden välttäminen.

  • Suoriutumismotivaatio: Motiivina on tarve näyttää muille tai olla heitä parempi, kuten vaikka kilpaileminen luokkakavereiden kanssa.

  • Sosiaalinen motivaatio: Halu saada kavereiden hyväksyntä on toiminnan motiivina.


On tärkeää huomata, etteivät nämä motivaation eri tyypit ole toisiaan poissulkevia, vaan voivat olla läsnä yksilön elämässä yhtä aikaa.



Mistä motivaatio syntyy?


Motivaation synnylle ja vahvistumiselle tärkeitä elementtejä ovat:


  1. Tavoitteet: Selkeät ja läpinäkyvät sekä yksilölle realistiset ja merkitykselliset tavoitteet voivat sytyttää motivaation.

  2. Tehtävät: Yksilöä aktivoivat ja sopivasti haastavat tehtävät, jotka ovat kiinnostavia ja saavutettavia edistävät usein motivaatiota.

  3. Tunteet: Positiiviset tunteet toimintaa kohtaan, kuten uteliaisuus ja kiinnostus sekä pystyvyyden kokemus ovat suotuisia motivaation kannalta. Tärkeää on myös kyky käsitellä epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä.

  4. Palaute: Positiivinen ja informatiivinen palaute, joka näkee virheet mahdollisuuksina ja edistää toimintaa, sekä tunnustus edistyksestä vahvistavat usein motivaatiota.

  5. Ympäristö: Tukeva, kannustava ja toiminnalle suosiollinen ympäristö, joka tukee yksilön autonomiaa voi ruokkia motivaatiota.



Motivaatio oppimisessa – miksi sitä tarvitaan?


Motivaatio on oppimisessa keskeisessä roolissa. Oppiminen vaatii monenlaisia ponnistuksia, kuten keskittymistä, vaivannäköä, ajankäytön hallintaa, itsesäätelyä, epäonnistumisen ja epävarmuuden sietämistä ja niin edelleen.


Tällainen sinnikkyys vaatii oppijalta halukkuutta ja ennen kaikkea motivaatiota.

Motivoitunut oppija kykenee paremmin keskittymään ja sitoutumaan opiskeluun. Motivaatio vaikuttaa myös oppimisen mielekkyyteen – kun oppija on motivoitunut, oppiminen tuntuu palkitsevalta ja kiinnostavalta, vaikka joutuisikin ponnistelemaan.


On hyvä myös huomata, että edellisessä kappaleessa kuvatut motivaatiota synnyttävät ja vahvistavat tekijät ovat suotuisia oppimisellekin. Ne eivät siis vain ruoki motivaatiota opiskella vaan edistävät myös itse oppimista luomalla sille otolliset olosuhteet.


Kun oppija on motivoitunut, oppiminen tuntuu palkitsevalta ja kiinnostavalta, vaikka joutuisikin ponnistelemaan.

Motivoituneet oppijat

Miten saada motivaatiota elämään ja opiskeluun?


Motivaatio ei ole aina itsestäänselvyys ja sen puute onkin yksi yleisimmistä haasteista oppimisessa ja opiskelussa. Onneksi motivaatiota voi kuitenkin kehittää ja ylläpitää tietoisesti. Tässä muutamia vinkkejä:


  1. Aseta tavoitteet: Määritä selkeät ja konkreettiset tavoitteet, joita kohti voit pyrkiä. Pidä huoli, että tavoitteet ovat realistisia ja jaettavissa pienempiin välitavoitteisiin.

  2. Löydä merkitys: Pohdi, miksi haluat oppia tietyn asian tai saavuttaa tietyn tavoitteen. Kun löydät merkityksen ja arvon opiskelulle, motivaatio lisääntyy. Tämä on mahdollista, vaikka jokin oppisisältö tai -aine ei olisikaan itselle niin mielekäs. Silloin merkitys itselle voi olla vaikka opiskelutaitojen harjoittelu, kaverin auttaminen tai pakollisen kurssin suorittaminen.

  3. Luo rutiineja: Säännöllinen rutiini auttaa ylläpitämään motivaatiota. Varaa säännöllisesti aikaa opiskelulle ja pidä kiinni aikatauluistasi. Kun teet päätöksen sitoutua suunnitelmaasi etukäteen, sinun ei tarvitse punnita jatkuvasti uudestaan opiskeletko vai et.

  4. Ole luova ja aktiivinen: Opiskelu voi olla muutakin, kuin oppikirjojen yksinäistä pänttäämistä. Tee opiskelusta elämyksellistä ja kokemuksellista pitämällä lukupiirejä kavereiden kanssa, katsomalla dokumentteja, menemällä museoihin jne. Pohdi oppimiasi asioita aktiivisesti ja kirjoita ylös tai jaa muiden kanssa omia ajatuksiasi oppimastasi.

  5. Palkitse itseäsi: Palkitse itseäsi saavutuksista, olipa ne pieniä tai suuria. Palkkiot voivat olla jotain mukavaa ja rentouttavaa, mistä tykkäät, kuten elokuvan katsominen, herkun nauttiminen, tai ystävän tapaaminen.



Miten voi vanhempana tukea lapsen motivaatiota oppimisessa?


Koska ympäristö ja sosiaalinen vuorovaikutus ovat tärkeitä tekijöitä motivaation tukemisessa, voi vanhemmalla olla merkittävä rooli lapsensa motivaation vahvistamisessa. Tässä muutama konkreettinen esimerkki, miten voit vanhempana tukea lapsesi motivaatiota:


  1. Auta tavoitteiden asettamisessa: Opiskelun suunnittelu ja esim. välitavoitteiden asettaminen voi usein olla vaativa opiskelutaito. Auta lastasi miettimällä niitä yhdessä. Voit myös olla apuna tavoitteiden seuraamisessa ja tarvittaessa niiden uudelleenasettamisessa.

  2. Yhdistä oppiminen kiinnostuksen kohteisiin: Tunnet lapsesi paremmin, kuin kukaan muu ja tiedät, mistä hän pitää ja on kiinnostunut. Yritä liittää lapsesi kiinnostuksen kohteita oppimisaiheisiin ja toisin päin. Esim. yhteenlaskut eurojen sijasta vaikka Pokemoneilla.

  3. Anna palautetta ja tunnustusta: Positiivinen palaute ja tunnustus vahvistavat lapsesi itseluottamusta ja motivaatiota. On tärkeää, että palaute on rakentavaa, kunnioittavaa ja oppimista edistävää.

  4. Luo positiivinen oppimisympäristö: Pyri luomaan ympäristö, joka tukee oppimista. Osoita kiinnostuksesi lapsesi oppimista kohtaan kyselemällä koulunkäynnistä ja kuuntelemalla aktiivisesti. Mallinna motivaatiota olemalla myös itse innostut ja kiinnostunut opittavasta aiheesta.

  5. Opeta itseohjautuvuutta: Autonomia on keskeinen tekijä motivaatiossa. Anna lapsellesi mahdollisuus vaikuttaa omaan oppimiseensa ja tehdä valintoja sen suhteen. Auta myös merkityksen luomisessa ja keskustele lapsesi omista ajatuksista opittavasta asiasta.


Yksityisopetus motivaation tueksi


Motivaatio on avain menestykseen niin oppimisessa kuin elämässä. Ota askel kohti motivoituneempaa opiskelua ja elämää yksityisopetuksen avulla.


Yksityisopetus on erinomainen tapa sytyttää ja edistää opiskelumotivaatiota. Tule kanssani opiskelemaan, niin määritetään yhdessä realistiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet, luodaan oppimissuunnitelma ja aletaan hommiin!


Yksityisopetuksessani saat opiskella aina myönteisessä ja kannustavassa oppimisympäristössä. Ammattimainen ja 100 % sinulle yksilöllisesti räätälöity opetukseni sekä rakentava ja ystävällinen palautteeni auttavat sinua avaamaan vaikeatkin oppimissisällöt. Saat rutkasti onnistumisen kokemuksia ja motivaatiosi kasvaa.


Muista, että jokainen pienikin askel vie sinut lähemmäs päämäärääsi. Jos tarvitset apua tai tukea matkallasi, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta!

18 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page