top of page
Writer's pictureNoora Hermansson

Ruotsin oppijan täyskäännös: Tarinani pakkoruotsin vastustajasta pitkän ruotsin kirjoittajaksi


Glad svenska dagen!


Ruotsalaisuuden päivän tarkoitus on mm. kunnioittaa Suomen kaksikielisyyttä ja tehdä näkyväksi ruotsin kieltä ja kulttuuriperintöä Suomessa. Itse pidän niin tätä päivää kuin sen teemoja tärkeinä. Mielestäni on rikkaus, että meillä on kaksi virallista kieltä.


Rehellisyyden nimissä, en kuitenkaan aina ollut tätä mieltä.


Haluaisinkin jakaa näin ruotsalaisuuden päivän kunniaksi oman tarinani ruotsin oppijana ja miten asenteessani ja ruotsin opinnoissani tapahtui yllättäen täyskäännös.



Ruotsin alkeet kielikylvyssä


Aloin oppimaan ruotsia heti peruskoulun alusta, kun äitini laittoi minut ruotsin kielikylpyluokalle. Kielikylvyn idea on, että uusi kieli opitaan siten, että iso osa opetuksesta toteutetaan ruotsiksi. Nimestäni huolimatta en muuten ole suomenruotsalainen, joten ruotsin kieli oli minulle täysin uusi.


Kielikylpyluokalla kieltä oppi huomaamatta kuin itsestään. En muista, että se olisi ollut millään tavalla hankalaa tai vastenmielistä. Haasteita alkoi tulemaan vasta, kun oppiainesisältöjen vaikeustaso nousi. Samoihin aikoihin taisi myös murrosikä alkaa kolkuttelemaan...



Teini vs. pakkoruotsi


Silloin nosti päätään teini-iälle tunnusomainen periaatteellinen kaiken vastustaminen, mukaan lukien ruotsin opiskelu. Taisinpa aikanaan kuulua johonkin ”pakkoruotsipoissuomesta” yhteisöön IRC-Galleriassa, jos en ihan väärin muista.


Kumma kyllä yläasteelle siirtyessä jatkoin vapaaehtoisesti ruotsin kielikylvyssä, joka vaati koulun aloittamista toisessa kaupunginosassa ihan uudessa ympäristössä. Ruotsi ei edelleenkään maistunut, kuten ei koulunkäynti yleensäkään.


Oikeastaan en voinut sietää ruotsin opiskelua. Se tuntui vaikealta ja asenteeni sitä kohtaan oli äärimmäisen negatiivinen. Muistan ruotsin vastustamisen olleen myös yleisesti ihan hyväksyttävää ainakin kavereiden keskuudessa.



Ruotsin opinnot

Toisella asteella toisenlainen asenne


Jotenkin siitä yläasteesta kuitenkin selvittiin ja keskiarvokin riitti lukioon. Lukion alkaessa tapahtui iso muutos, oikeastaan täyskäännös. Päätin alkaa panostamaan taas koulunkäyntiin ja sen myötä innostuin oppimisesta ja opiskelusta, mukaan lukien ruotsista.


Olin pitkästä aikaa hyvin tavanomaisilla ja perinteisillä ruotsin oppitunneilla. Kuuntelimme, luimme ja käänsimme tekstejä, opiskelimme sanastoa sekä kielioppia ja kirjoitimme kirjoitelmia.


Äkkiä ruotsi alkoikin tuntua yllättävän kivalta ja minä myös osasin sitä. Opiskelin lukiossa ruotsin pitkän oppimäärän ja kirjoitin se lopulta ylioppilaskirjoituksissa. Tästä on ollut minulle ehdottomasti hyötyä, sillä minusta tuli erityisopettaja ja saan työssäni opettaa paljon ruotsia.


Mutta mikä lopulta sai aikaan asennemuutokseni ruotsin kieltä ja sen opiskelua kohtaan?



Täyskäännöksen salaisuus


Ensinäkin löysin oman henkilökohtaisen merkityksen ruotsin opiskelulle. Koska olin vapaaehtoisesti lukiossa, ajattelin, että minun on parempi käyttää aika hyödykseni ja oikeasti nähdä vaivaa opintojeni eteen – myös ruotsin. Ulkoisesta pakosta opiskella tulikin oma sisäinen haluni.


Toiseksi, ruotsin lukio-opetus oli minulle sopivan haastavaa. Sain kerrata perusasiat ja korjata vuosien varrella syntyneitä aukkoja, joiden takia olin tipahtanut kärryiltä, mikä sai kielen tuntumaan vaikealta. Ruotsi alkoi aukenemaan ja samalla sain mahdollisuuden kehittyä.


Kolmanneksi, tunteeni ruotsin kieltä ja sen oppimista kohtaan muuttuivat positiivisemmiksi. Annoin ruotsille mahdollisuuden ja aikaisempi pitkästyminen ja ahdistus saivat väistyä kiinnostuksen ja uteliaisuuden tieltä.


Neljänneksi, meidän ruotsin kursseilla oli ihana pieni porukka, jossa oli myönteinen ja kannustava ilmapiiri. Koin, että yhteisöni ja ympäristöni tuki oppimistani.


Viidenneksi, meillä oli ihan mahtava opettaja. Hänellä oli tarpeeksi resursseja antaa rakentavaa, informatiivista ja oppimista edistävää palautetta, joka tuki oppimista.



Taikasana: motivaatio


Täyskäännökseni ratkaiseva tekijä oli siis motivaation herääminen ja vahvistuminen. Kaikki edellä mainitut viisi tekijää ovat nimittäin merkittäviä tekijöitä motivaation syntymisessä ja sen tukemisessa.


Tarinani onkin hyvä esimerkki siitä, miten tärkeää motivaatio on oppimisen kannalta ja kuinka se on mahdollista herättää, kunhan olosuhteet ovat suotuisat.




Tämä marraskuu onkin motivaatio-marraskuu! Sen kunniaksi tulen tässä kuussa jakamaan sivuillani ja some-tileilläni tietoa ja vinkkejä motivaatiosta ja sen tukemisesta oppimisessa.


Miten sinä motivoidut ja ylläpidät motivaatiotasi?




2 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page