Ylioppilaskirjoitukset ovat kova koettelemus kelle tahansa riippumatta siitä, kuinka hyvin on valmistautunut. Ylioppilaskoe on lähes urheilusuoritukseen verrattavissa oleva suoritus, kun on istuttava, keskityttävä ja kirjoitettava jopa 6 tuntia putkeen.
Onkin tärkeää olla hyvin valmistautunut itse koetilanteisiin. Tämä auttaa pysymään kokeissa rauhallisena ja välttämään turhaa stressiä jo valmiiksi haastavassa tilanteessa.
Joten hyvä ylioppilaskokelas: Tässä on erityisopettajan selviytymisopas ylioppilaskirjoituksiin, joka auttaa sinua selviytymään ylioppilaskoerumbasta.
1. Vältä viime hetken paniikkia
Älä yritä opiskella enää yo-koetta edeltävänä päivänä. Keskity sen sijaan rentoutumiseen ja mielesi rauhoittamiseen. Tee jotain, mistä tykkäät: mene treenaamaan, syömään tai leffaan kavereiden kanssa tai katsele vaikka Netflixiä kotona. Pyri liikkumaan ja ulkoilemaan edes vähän, jotta olet virkeämpi koepäivänä. Bileet kannattaa järjestää sitten vasta ylppäreiden jälkeen.
2. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittava mukana
Tarkista etukäteen, mieluiten jo koetta edeltävänä iltana, että olet pakannut mukaasi kaikki tarvittavat välineet: tietokoneen ja sen virtajohdon, kuulokkeet, henkkarit ja kynän. Muista myös eväät! Hedelmät, pähkinät, voileivät ja pienet herkut ovat hyviä eväitä yo-kokeisiin. Varmista kuitenkin, ettei eväissäsi ole yhtään kirjoitettua tekstiä.
3. Ole ajoissa paikalla
Yo-kokeet ovat tarpeeksi jännittäviä ilman kiirettäkin: mene siis ajoissa koepaikalle, niin ehdit rauhassa valmistella laitteesi ja hieman maadoittua ennen, kuin koe alkaa. Rauhallisena keskityt paremmin. Olemalla ajoissa, saat myös käytettyä kaiken tarvitsemasi ajan kokeen tekemiseen.
Ota muutama syvä hengenveto ja kerro itsellesi, että kaikki on hyvin.
4. Pysy rauhallisena ja hengitä syvään
Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kuitenkin mahdollista. Avain on hengittämisessä: jos tunnet paniikkia ennen koetta tai kokeen aikana, ota muutama syvä hengenveto ja kerro itsellesi, että kaikki on hyvin. Tämä auttaa sinun kehoa ja mieltä rauhoittumaan ja keskittymään paremmin. Muista myös, että pieni stressi parantaa kuitenkin suoritusta.
5. Lue kysymykset huolella
Lue kysymykset kaikessa rauhassa. Varmista, että tiedät tarkalleen, mitä kysytään ennen kuin alat vastata. Voit koittaa hahmottaa kysymyksiä paremmin esimerkiksi poimimalla kysymyksistä avainsanoja ja kirjoittamalla niitä suttupaperille. Palaa kysymyksiin myös tehtävän tekemisen aikana. Lue ne niin monta kertaa, kuin on tarvetta.
6. Jaa aika viisaasti
Jaa kokeen aika järkevästi eri tehtävien kesken. Vaikeille kysymyksille kannattaa varata enemmän aikaa. Voit jättää vaikeimmat kysymykset viimeiseksi tai hoitaa ne heti alta pois, kun energiatasosi ja keskittymiskykysi ovat vielä korkealla. Kokeile preleissä, mikä on itsellesi paras ja sopivin taktiikka. Muista varata aikaa myös vastaustesi tarkistamiselle!
7. Suunnittele vastaukset
"Hyvin suunniteltu työ on puoliksi tehty" ei ole turha klisee, vaan totista totta. Koita malttaa suunnitella esseevastauksesi ennen, kuin alat kirjoittamaan niitä - edes vähän. Sen jälkeen kirjoittaminen on helpompaa. Voit vaikka ranskalaisilla viivoilla kirjoittaa ylös kaiken, minkä sillä hetkellä muistat.
Jos et yrityksestä huolimatta saa millään suunniteltua esseetäsi, älä jää jumiin, äläkä hätäänny, vaan lähde vaan kirjoittamaan. Jotkut pääsevät vauhtiin vasta, kun alkavat kirjoittamaan, jolloin mieleen alkaa palaamaan lisää asioita ja syntymään myös uusia näkökulmia. Luota prosessiin!
Muista, että pienet tauot eivät tuhlaa aikaasi, vaan tehostavat keskittymiskykyäsi ja suoritustasi.
8. Muista pitää taukoja
Vaikka kunnon tauoille ei pääsekään, on yo-kokeiden aikana kuitenkin hyvä välillä hieman huilata. Voit pitää esimerkiksi parin minuutin mikrotaukoja vähintään puolen tunnin välein ja pidemmän tauon, kun syöt eväitäsi. Muista, että pienet tauot eivät tuhlaa aikaasi, vaan tehostavat keskittymiskykyäsi ja suoritustasi.
Vessassa käyminen toimii myös hyvänä virkistäytymisenä. Voit kastella samalla hieman kasvojasi kylmällä vedellä. Muista, ettei vessassa tule kuitenkaan ravata ihan jatkuvasti.
9. Luota itseesi
Se on nyt tai ei koskaan, joten kokeessa ei kannata epäröidä liikaa. Pistä kaikkesi peliin ja muista, että olet valmistautunut, sinä osaat ja että et voi kuin yrittää parhaasi. Luota itseesi, intuitioosi ja omiin kykyihisi!
10. Tarkista, tarkista, tarkista
Muista käydä läpi ja tarkistaa vastauksesi huolella. Koita havaita mahdolliset kirjoitus- sekä asiavirheet ja korjaa ne. Lue vielä uudestaan tehtävänannot sekä kysymykset ja varmista, että vastauksesi vastaavat niihin.
Voit käydä koko kokeen läpi vasta ihan lopussa, mutta on hyvä lukea läpi omia vastauksia myös pitkin koetta. Varsinkin esseevastauksista tulee yleensä paremmin jäsenneltyjä, jos niitä lukee läpi myös kirjoitusprosessin aikana. Tarkistamalla omia vastauksia pitkin koetta varmistat, että sille jää aikaa. Kokeen lopussa ei myöskään ole yleensä enää keskittymiskyky terävimmillään.
11. Jälkipui ilman jossittelua
Älä jää murehtimaan tai miettimään koetta liikaa jälkeenpäin. Anna itsellesi kiitosta ja rentoudu. Teit parhaasi, ja se on tärkeintä. Jos haluat katsoa hyvän vastauksen piirteet, tee se oppimiskokemuksen kannalta.
Tsemppiä ylppäreihin!
Toivotan paljon onnea ja menestystä kaikille ylioppilaskirjoituksiin osallistuville! Muista, että vaikka tämä on merkittävä askel elämässäsi, se on silti kuitenkin vain yksi monesta merkittävästä askeleesta elämässäsi.
Comments