top of page
Writer's pictureNoora Hermansson

Mitä oppimisvaikeudet ovat?

Päivitetty: 1. kesäk. 2024


Olen törmännyt elämäni aikana usein käsitykseen, että oppimisvaikeudet ovat merkki tyhmyydestä tai laiskuudesta. Haluan heti alkuun kumota tämän myytin: oppimisvaikeudet eivät liity älykkyyteen eivätkä ahkeruuteen mitenkään. Sen sijaan ne liittyvät ihmisen ainutlaatuisuuteen.


Oppimisvaikeudet ovat ihmisen ominaisuus muiden joukossa, eli ihmisen yksilöllisyyttä. Ne merkitsevät erilaista tapaa oppia, hahmottaa ja prosessoida tietoa. Jokainen meistä oppii omalla tavallaan, ja se on rikkaus, ei vika tai puute.


Arvion mukaan noin 10-20 % ihmisistä kohtaa jonkinasteisia oppimisen vaikeuksia elämänsä aikana. Tämä tekee aiheesta erittäin tärkeän ja relevantin suurelle joukolle ihmisiä. Tässä blogikirjoituksessa kerron oppimisvaikeuksista sekä niiden ilmenemismuodoista ja mistä on mahdollista saada niihin apua.



Oppimisvaikeudet ovat vaikeutta oppia


Oppimisvaikeudet merkitsevät yksinkertaisesti vaikeutta oppia opetettuja sekä opittavia asioita ja taitoja. Oppimisvaikeudet haittaavat henkilön kykyä oppia odotetulla tavalla, kun otetaan huomioon mm. ikä, lahjakkuus, terveyden tila ja koulutustaso. Näitä vaikeuksia ilmenee monina eri muotoina ja ne voivat vaikuttaa useisiin oppimisen osa-alueisiin, kuten lukemiseen, kirjoittamiseen, matematiikkaan, puheen ymmärtämiseen ja motorisiin taitoihin.


Oppimisvaikeuksien taustalla voi olla erinäisiä syitä, kuten perinnöllisiä tekijöitä, aivojen kehityksen erityispiirteitä ja ympäristöön liittyviä tekijöitä. On tärkeää ymmärtää, että oppimisvaikeudet ovat monimutkaisia ja yksilöllisiä, ja niiden tunnistaminen ja ymmärtäminen vaatii asiantuntemusta.



Erilaisia oppimisvaikeuksia


On olemassa useita erilaisia oppimisvaikeuksia sekä muita kehityksellisiä vaikeuksia, jotka vaikuttavat oppimiseen. Tässä niistä yleisimpiä:


  • Dysleksia, eli lukivaikeus/lukihäiriö aiheuttaa lukemisen ja kirjoittamisen haasteita, kuten vaikeuksia lukemisen sujuvuudessa, luetun ymmärtämisessä, kirjainten ja sanojen tunnistamisessa sekä oikeinkirjoituksessa.

  • Dyskalkulia on matemaattinen oppimisen vaikeus, joka voi ilmetä ongelmina numeroiden ja matemaattisten symbolien ymmärtämisessä, laskutoimitusten suorittamisessa ja matemaattisten käsitteiden omaksumisessa.

  • Kielelliset oppimisvaikeudet ilmenevät haasteina puheen ja kielen prosessoinnissa, mukaan lukien ymmärtämisen ja tuottamisen vaikeudet.

  • Motoriset vaikeudet merkitsevät motoristen toimintojen suunnittelun, koordinoinnin ja toteuttamisen vaikeutta, mikä voi näkyä esim. silmän ja käden yhteistyössä.

  • Hahmottamisen vaikeudet tarkoittavat sitä, että aistitietoa on vaikeaa käsitellä mielessä, erityisesti näönvaraista tietoa.

  • Tarkkaavuuden häiriöt, esim. ADHD ja ADD, ilmenevät keskittymisen suuntaamisen ja ylläpitämisen vaikeutena ja näkyvät esim. ylivilkkautena ja tarkkamattomuutena.

  • Laaja-alainen oppimisvaikeus on kyseessä silloin, kun oppiminen on vaikeaa usealla osa-alueella. Tällöin voi olla haastavaa lukea, kirjoittaa ja laskea.



Oppimisvaikeudet voivat näyttäytyä esim. lukemisen hitautena ja kirjoitusvirheinä.
Oppimisvaikeudet ilmenevät monin tavoin.

Millä tavoin oppimisvaikeudet ilmenevät?


Oppimisvaikeudet voivat ilmetä monin eri tavoin. Esimerkiksi lukeminen saattaa tuntua erityisen hitaalta, tekstin tuottaminen työläältä ja ääneen lukeminen epämiellyttävältä. Lisäksi kirjoitusvirheet ovat yleisiä, kirjaimet ja numerot saattavat sekoittua tai vaihtaa paikkaa ja tekstiä lukiessa rivit voivat "hypellä".


Matematiikan tehtävät voivat tuntua mahdottomilta ja vieraat kielet ylitsepääsemättömän vaikeilta. Suuntien, kuten oikean ja vasemman tai idän ja lännen erottaminen toisistaan voi olla haastavaa, samoin kartan käyttö. Myös mm. keskittymisessä ja tarkkaavaisuuden ylläpitämisessä, aikatauluissa pysymisessä ja ulkoa opettelussa saattaa ilmetä vaikeuksia.



Erityisopettajalta apua oppimisvaikeuksiin


Vaikka oppimisvaikeuksista on nykyään jo runsaasti tietoa saatavilla, liittyy aiheeseen vielä paljon väärinkäsityksiä ja osaamattomuutta. Oppimisvaikeuksia ei aina tunnisteta, eikä niihin osata tarjota oikeanlaista apua, jolloin oppilas jää yksin vaikeuksiensa kanssa samalla, kun potentiaalia olisi vaikka mihin.


Jos tunnistat itsessäsi tai läheisessäsi tässä tekstissä kuvailtuja oppimisen haasteita, on tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen. Olen erityisopettaja ja koulutukseni sekä työni ansiosta oppimisvaikeuksien asiantuntija. Erityisosaamistani ovat erilaisten oppimisen haasteiden tunnistaminen ja niissä tukeminen tehokkaalla ja tuloksellisella tavalla.


Olen auttanut monia oppilaita kohtaamaan ja voittamaan oppimisvaikeuksiinsa liittyvät haasteet. Oppimisvaikeudet eivät ole este menestykselle tai onnellisuudelle; ne ovat yksinkertaisesti osa sitä moninaisuutta, joka tekee meistä kaikista ainutlaatuisia. Ota rohkeasti yhteyttä, niin etsitään yhdessä sinulle tai läheisellesi parhaat strategiat ja tukitoimet oppimisen polulle.


Hyödyllisiä verkkosivuja:

63 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page