top of page

Kesällä oppiminen – näin pidät oppimisvirettä yllä rennosti ja hauskasti

Päivitetty: 3 päivää sitten


Koulujen kesälomat ovat pitkät - vaikka ne menevätkin nopeasti ohi.


Lomalla on tärkeää rentoutua, levätä ja pitää hauskaa. Saa vihdoin laittaa oppikirjat kiinni ja olla vaan. Ulkoilla ja nauttia auringosta, viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa ja päästää irti normiarjen kiireestä ja stressistä.


Kesäloma on arvokas mahdollisuus antaa itselleen ja lapselleen kipeästi tarvittu hengähdystauko.



Oppimisvirettä ja opittuja taitoja voi onneksi ylläpitää kesään sopivalla rennolla ja hauskalla tavalla.


Kun oikein kunnolla rentoutuu, on helppo unohtaa kiireen ja stressin lisäksi myös kuluneen kouluvuoden aikana opittuja taitoja. Tämä ei ole kovin vaarallista, sillä oppimiseen kuuluu olennaisesti kertaamista ja uudelleenoppimista.


Jos aivot ovat kuitenkin liian pitkään lepotilassa, saattaa syksyllä kouluun palaaminen tuntua melko raskaalta. Voi mennä aikaa ennen kuin aivot pääsevät taas käyntiin ja löytävät oppimisasennon. Kesäloma on kuitenkin melkein neljäsosa vuodesta.


Siksi pieni oppimisvireen ylläpitäminen on kesän aikana hyödyllistä. Se ei vain vahvista opittuja taitoja, vaan tekee myös kouluun ja kouluarkeen palaamisesta syksyllä helpompaa.



Suomen kesä


Näin kesällä oppiminen tapahtuu ☀️


Oppimisvirettä ja opittuja taitoja voi onneksi ylläpitää kesään sopivalla rennolla ja hauskalla tavalla. Kun oppiminen kytkeytyy arkeen, se tapahtuu huomaamatta ja tuntuu myös mielekkäältä sekä innostavalta. Yhdessä tekeminen saa siitä entistä mukavampaa!



Tässä käytännön esimerkkejä, miten kesällä oppiminen onnistuu:



Lukemisen ilo


Yhteiset kirjastokäynnit ja omaehtoinen lukeminen ovat kätevä tapa tukea lukutaitoa. Kesän aikana lapsi voi hyvin lukea kevyempiä kirjoja, sarjakuvia tai vaikka blogeja.


Voitte pitää myös yhteisiä lukuhetkiä esimerkiksi iltaisin. Ne luovat mukavan rutiinin ja vahvistavat sanavarastoa sekä keskittymiskykyä. Kirjasta voi myös keskustella yhdessä tai tehdä pieniä tehtäviä sen sisällöstä, kuten piirtää kohtauksia tai kirjoittaa jatkoa tarinalle.



Päiväkirjan kirjoittaminen


Oman kesän tapahtumien kirjoittaminen vihkoon tai digipäiväkirjaan auttaa kehittämään kirjoitustaitoa ja reflektointikykyä. Piirtäminen tai valokuvien liittäminen mukaan voi tehdä kirjoittamisesta vielä luovempaa ja innostavampaa.


Vapaamuotoinen kirjoittaminen auttaa lastasi löytämään omaa ääntä ja ilmaisuvoimaa. Jos kirjoittaminen tuntuu vaikealta, voi aloittaa vaikka yksinkertaisilla kysymyksillä: Mitä teit tänään? Mikä oli hauskinta? Mitä toivot huomiselta?



Kielet osaksi arkea


Lapsen kanssa voi sopia, että katsotaan piirretyt tai elokuvat aina välillä vieraalla kielellä, esimerkiksi englanniksi. Myös yksinkertaiset pelit, laulut ja arjen sanastojen (esim. ruokasanat, värit, numerot) kertaaminen yhteisten puuhien lomassa toisella kielellä toimii mainiosti.


Voitte vaikka valita "sanapäivän", jolloin pyritte käyttämään mahdollisimman monta sanaa toisella kielellä arjen tilanteissa. Voitte esimerkiksi valmistaa englanninkielisen reseptin, nimetä metsäretkellä näkemiänne asioita ruotsiksi tai bongailla eri värejä luontopolulla.



Fysiikkaa mökillä


Luonnontieteet heräävät eloon kesässä. Kylmän järviveden ja kuuman kiuasveden lämpötilojen sekoittuminen saavissa, huudon kaikuminen avoimella järvellä, kitkan merkitys kuivassa vs. märässä liukumäessä. Myös painovoiman voi havaita vaikka keinuessa tai mölkkyä heitellessä.


Kaikki nämä ovat oivallisia hetkiä havainnoida, pohtia ja kerrata lapsen kanssa yhdessä fysiikan lakeja oppikirjojen ulkopuolella.



Matikka mukana menossa


Kesäalennuksien vertailu, omien karkkiostoksien maksaminen tai lämpötilojen muutoksien vertaileminen ovat arjen matematiikkaa. Voitte myös keksiä pieniä matikkapähkinöitä automatkoille tai ruokakauppaan ja pelata yhdessä pelejä, joissa pitää laskea, esim. Yatzy tai Monopoly.


Leikin avulla lapsesi voi harjoitella esimerkiksi peruslaskutaitoja, kuten yhteen- ja vähennyslaskuja sekä kerto- ja jakolaskuja.



Yhteisiä oivalluksia dokumenteista


Luonto- ja historiadokumenttien katselu on mukavaa puuhaa sadepäiville ja tarjoaa kiinnostavaa tietoa kevyessä muodossa. Kun keskustelette aiheesta vielä yhdessä, lapsesi oppii argumentoimaan ja muodostamaan omia mielipiteitä.


Keskustelu myös aktivoi aivoja paljon enemmän kuin pelkkä kuuntelu ja katselu, jolloin asia jää todennäköisemmin mieleen. Lisäksi se luo yhteyttä sinun ja lapsesi välille. Dokumenteista voi keksiä myös kysymyksiä, tehtäviä tai vaikka pieniä tietovisoja.



Leikit ja pelit


Lautapelit, sanapelit ja tietovisa-tyyliset pelit kehittävät lapsesi ajattelua, muistia ja kielenhallintaa. Esimerkiksi Alias kehittää sanavarastoa ja Uno loogista ajattelua sekä sääntöjen noudattamisen taitoja.


Rakentelu, askartelu ja roolileikit puolestaan tukevat lapsesi ongelmanratkaisua, suunnittelukykyä ja luovuutta. Myös itse keksityt pelit, kuten aarteenmetsästys tai tehtäväpolut, yhdistävät fyysisen toiminnan ja ajattelun.


Leikkiessä lapsi oppii huomaamattaan monia taitoja, kuten vuorottelua, neuvottelua ja toisen huomioon ottamista. Leikki on siis lapselle paljon muutakin, kuin vain hauskaa puuhaa.



Kesäretket oppimisen näkökulmasta


Museot, luontopolut, vanhat linnat ja paikalliset nähtävyydet antavat mahdollisuuden oppia historiasta, maantiedosta ja biologiasta. Retki voi olla myös oman lähikaupungin kierros, jossa tutustutte vaikka rakennusten historiaan tai puiston kasvilajeihin.

Retkillä voitte havainnoida esimerkiksi karttoja, oppaita tai infotauluja. Voitte tehdä retkipäiväkirjaa tai karttaa, johon merkitään käydyt kohteet, piirretään nähtyä tai kirjoitetaan muistiin pieniä havaintoja. Myös valokuvien ottaminen ja niistä kertominen jälkikäteen kehittää ilmaisua ja muistia.



Taito- ja taideaineet osaksi lomaa


Piirtäminen, maalaaminen, musisointi tai kokkailu ovat mainioita tapoja ylläpitää lapsen motoriikkaa, mielikuvitusta ja keskittymiskykyä. Leipoessa voi harjoitella mittasuhteita ja ohjeiden ymmärtämistä ja noudattamista.


Musiikin tekeminen tai aktiivinen kuunteleminen kehittävät rytmitajua ja kuuntelutaitoa, ja vaikkapa oma pieni konsertti tai taidenäyttely kotiin tuo tekemiselle merkityksellisyyttä.


Askartelussa yhdistyvät lapsen hienomotoriikka, luovuus ja suunnittelu. Myös käsityöt, kuten virkkaus, neulominen tai puutyöt, ovat oivallisia tapoja kehittää keskittymiskykyä ja kädentaitoja.



Yksityisopetus


Kesä voi olla hyvä hetki hyödyntää myös yksityisopetusta yksilöllisesti valituilla painopisteillä. Esimerkiksi lukemisen, kirjoittamisen, vieraiden kielten tai matematiikan perusasioiden kertaaminen voi lisätä lapsen itsevarmuutta ja tukea syksyn aloitusta.


Etäopetuksena toteutettu yksityisopetus on joustavaa ja voidaan sovittaa perheesi lomarytmiin. Oppitunneilla voidaan myös syventää kiinnostuksen kohteita tai tukea erityistarpeita – tärkeintä on, että lapsi kokee oppimisen mielekkääksi ja häntä kuunnellaan.




Muistetaan levätä ❤️


Kesän oppiminen ei tarvitse olla koulumaista tai tavoitteellista. Tärkeintä on, että lapsesi kokee innostusta, onnistumista ja iloa, ja että voitte viettää yhdessä ihanaa laatuaikaa.


Muistetaan siis myös levätä ja pitää hauskaa - se on kesällä tärkeintä.


Jos kuitenkin kaipaat lapsesi kesälomaan oppimista ammattilaisen kanssa, olen täällä auttamassa! Olen Noora, erityisopettaja, ja tarjoan yksityisopetusta useissa eri oppiaineissa - myös kesällä. Opitaan yhdessä rennosti ja lempeästi ilman kiirettä ja painetta.


Ota yhteyttä, niin tarjoan maksuttoman erityisopettajan ohjaustuokion, jossa kartoitan lapsesi tilanteen, tarpeet, tavoitteet sekä vahvuudet, annan tukisuositukset ja luon henkilökohtaisen oppimissuunnitelman.


Vielä on kesää jäljellä, joten hyvin ehdit mukaan!




Comments


bottom of page